NeusWijzer: de allereerste Nederlandse Geur(woorden)gids

Corona heeft duizenden mensen met hun neus op de feiten gedrukt: geuren kleuren onze levens met herinneringen, smaak, emoties, erotiek en diepte. Je zult je reuk maar verliezen. De natuur kan niet zonder reuk en ook mensen zijn liever ‘neusgierig’. Daarom een nieuwe gids: NeusWijzer.

NeusWijzer is een primeur voor het Nederlandse taalgebied: een kleurrijk standaardwerk met reuk als absolute held – in taal en cultuur, evolutie en biologie, geschiedenis en psychologie. Een boek dat lezers de spannende wereld intrekt van moleculen en receptoren, van walging en opwinding, van de kleur van geur, verpakt in lagen van urine-aroma en geitenodeur en alles daar tussenin. Dat boek gaat er komen in 2022 – met uw hulp!

Het komend jaar is een breed enthousiast gezelschap van wetenschappers, kunstenaars, taalkundigen en andere geurologen bezig met de vorming van NeusWijzer, dat eind 2022 zal verschijnen bij Koninklijke Boom uitgevers. Het project wordt deels aangestuurd vanuit Odeuropa: een Europees onderzoeksproject over geurerfgoed.

Er wordt gewerkt aan verhalen over partnerkeuze, ruikende planten en meurende middeleeuwen en alles daar tussenin. Het Meertens Instituut zet een enquête uit over geurwoorden en gebruiken in de Nederlandse taal en dialecten, en de aan Nederland verwante talen en culturen. Er komen geurcolleges, workshops en andere activiteiten waarmee we de reukzin in alle hoeken en gaten van ons taalgebied kunnen ophalen en vastleggen. Zo willen we NeusWijzer zo geurig mogelijk maken.

Op deze website kun je alvast meedoen, meelezen en onze vorderingen volgen. En als je ideeën hebt: laat vooral van je horen!

Meer informatie over:

Tot ruikens!